Joe Biden a declarat recent că una dintre prioritățile sale, imediat după ungerea în funcția de președinte, va fi să ceară tuturor americanilor să poarte mască timp de 100 de zile. Biden este mărinimos: nu obligă pe nimeni, apelează în schimb la „datoria patriotică” a concetățenilor. „Numai 100 de zile să poarte [toți] masca – nu la nesfârșit, numai 100 de zile. Cred că vom vedea o reducere semnificativă” în numărul de victime și îmbolnăviri datorate Covid.

Folosirea măștii peste tot și de toată lumea este propusă drept panaceu sigur de numeroși politicieni și subînțeleasă ca atare în presa centrală. Andrew Como, guvernatorului statului New York, declară ferm:

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, a participat în noiembrie la o petrecere simandicoasă unde nimeni nu purta mască și toată lumea era așezată normal la masă, ca în vremurile iresponsabile dinainte de virus. Tot în noiembrie a transmis tweet-ul următor, în caz că cineva ar fi tentat să își închipuie că vigilența și spiritul de sacrificiu ar trebui să fie egal distribuite atât sus, cât și jos.

Și, ca să nu fie luat drept nepăsător față de binele comun, primarul orașului Los Angeles a supralicitat pe 2 decembrie, când a emis un ordin prin care mersul pe jos în oraș a devenit ilegal. „Trebuie să reducem cât mai mult posibil contactul cu alții”. Altfel, foarte curând, se va ajunge la un „punct critic devastator”. De aceea „toate deplasările, inclusiv și fără rezerve mersul pe jos, pe bicicletă, scuter, motocicletă, automobil, sau transportul în comun, sunt interzise cu excepțiile din paragraful V”.

Guvernatorul statului New Jersey cere și el „masca sus”, iar doctorul Fauci explică unei angajate îngrijorate a televiziunii ABC News: „Ce trebuie să facem acum este să aplicăm lucrurile despre care am tot vorbit, dar și mai vârtos… Portul universal și uniform al măștii…”.

În această toamnă a crescut numărul de infectări, după o perioadă de acalmie. Drept urmare s-au întețit măsurile de gâtuire a vieții normale și apelurile la necesitatea purtării generalizate a măștii. Raționamentul în vogă sună cam așa: dacă toți ar purta mască, atunci sigur am zdrobi virusul.

Răspunsul la o astfel de întrebare – cât de mulți se conformează cerinței de a purta mască – este clar și la îndemână: americanii, într-o proporție extrem de mare, poartă masca în afara domiciliului personal. Acest lucru este valabil în mai toate zonele de aglomerare urbană, în special acolo unde cazurile de îmbolnăvire s-au înmulțit în ultimul timp. Marile zone metropolitane înregistrează o adoptare de peste 90% a dezideratului omul și masca.

Această concluzie se desprinde dintr-o aplicație de urmărire a nivelului de conformare a publicului, realizată de grupul Delphi din cadrul universității Carnegie Melon. Această echipă interdisciplinară este formată din 64 de medici, biologi, specialiști în statistică și informaticieni din SUA, Europa și Asia. Harta interactivă a fost realizată și este actualizată constant în virtutea următorului criteriu: „Delphi chestionează zeci de mii de utilizatori Facebook în fiecare zi, adresându-le un set larg de întrebări legate de COVID, inclusiv dacă ei sau oricine din gospodăria lor se confruntă în prezent cu simptome legate de COVID. De asemenea îi întrebăm dacă poartă o mască atunci când sunt în public. Din răspunsuri estimăm procentul de persoane care poartă o mască tot timpul, sau de cele mai multe ori, atunci când ies afară din casă.”

Dacă ne uităm la o serie de zone puternic afectate de virus observăm că populația locală poartă mască în proporții extrem de mari:

  • Zona metropolitană San Francisco: 97%.
  • Zona metropolitană New York City: 97%.
  • Zona metropolitană Washington-Arlington-Alexandria: 97%.
  • Zona metropolitană Dallas-Fort Worth-Arlington: 94%.
  • Philadelphia: 96%.
  • Chicago: 95%.
  • Miami-Fort Lauderdale: 96%.
  • Seattle: 96%.

La început de tot, prin martie, doctorul Fauci și alții au spus că masca, în afară de câteva situații de mediu controlat, nu are un efect real de protecție, este utilă mai degrabă în funcția de cârjă psihologică. Dar asta a fost în era jurasică a virusului. Știința și consensul s-au despris demult de astfel de superstiții preistorice. Din iunie, mai precis, când un studiu al Universității California din San Francisco a arătat calea victoriei: cel puțin 80% din populație să poarte mască. „Este de dorit ca 100% dintre oameni să poarte măști, dar mă mulțumesc cu 80%” a declarat George Rutherford, epidemiolog co-autor al studiului. Convingerea sa că rolul măștii este esențial în oprirea transmisiei virusului provine din diverse simulări pe calculator. Mai procesați o secundă sau două semnificația propoziției precedente.

Bun. Lumea s-a lăsat convinsă și nouă din zece au ieșit, în această toamnă și iarnă, cu masca la atac. Dar virusul, în loc să fie prins la strâmtoare, infectează pe mai departe nestânjenit. Are vreo importanță? Evident că nu. Troia a căzut abia după zece ani de asediu. Perseverența este cheia. Orice linie de conduită falimentară nu poate deveni normă universal valabilă decât atunci când este aplicată la nesfârșit. Nu primează eficacitatea măștii, ci permanentizarea ideii că masca este un accesoriu indispensabil al vieții de zi cu zi. Cele o sută de zile ale lui Biden sunt doar prefața amabilă. Ele se pot ușor transforma într-o mie prin întreținerea spaimei, constrângeri și reeducare. Nu-i așa, ar fi păcat ca cineva să nu mai aibă voie pe trotuar, mai ales că acela poți fi oricând chiar tu.

Sau este vorba, de fapt, despre o mie și una de nopți? Cu deosebirea că de această dată nu cadâna preferată îl fascinează pe sultan cu povești mirobolante, ci sultanii își vrăjesc haremul – pe tine și pe mine – cu o singură poveste interminabilă.