Nu, calota de gheaţă arctică nu dispare. Se extinde. Baban. Nu, încălzirea globală nu există, de prin 1998 temperatura globală tot scade. Nu, urșii polari nu se sting. Se înmulțesc, de numa, numa. Nu, „emisiile de carbon“ nu sunt totuna cu „emisiile de dioxid de carbon,“ dar sună mai poluant, aşa, mai terifiant, mai militant. Nu, dioxidul de carbon nu este un poluant, este temelia vieții pe Pământ. Nu, Premiul Nobel pentru film şi Premiul Oscar pentru ştiinţă nu sunt totuna cu Premiul Nobel pentru ştiinţă şi Premiul Oscar pentru film. Nu, ecologismul nu este ştiinţă. Ecologia este ştiinţă, ecologismul este politică anticapitalism. Bazată pe bazaconism. Nu, cianurarea nu omoară. Cianurarea făcută de cretini omoară, ducând la accidente ecologice. Nu, corporaţiile nu sunt rele. Corporaţiile care fac lucruri rele sunt rele. Ia să vedem, cunoaştem şi lucruri bune făcute de corporaţii, gen iPhoane, iCease, laptoape, plasme, bicle hoaţe, din materiale high-tech? Cum, astea nu se fac în şopronul din fundul curţii? Nici nu cresc în copaci? WTF? Nu, prezumţia de vinovăţie nu e dovada vinovăţiei, după cum nici prezumţia de nevinovăţie nu e dovada nevinovăţiei. Nu, “Privatizarea ucide” și „Sărăcia nu omoară, cianura da“ nu sunt dovada unei inteligenţe funcţionale. Atât în context, cât şi în general. Da, politica anticapitalism este comunism.

Nope

Nu, profitul nu e rău. E tot ceea ce-ţi doreşti. E singura cale de progres. E uman. Dacă scazi, în fiecare lună, din salariul încasat cheltuielile obligatorii şi vrei să-ţi mai rămână ceva şi pentru sufletul tău, atunci vrei profit. Asta înseamnă profit: încasări minus cheltuieli obligatorii, rezultat mai mare ca zero. Şi vrei tot mai mult profit. Gen, salariu mai mare. Dacă spui că nu vrei, minţi. Dacă spui că e rău să vrei, eşti comunist(ă). Deci minţi. Chiar dacă ai convingerea că nu minţi. Nu, socialismul ramâne etapa obligatorie spre comunism. Dacă spui că statul trebuie să decidă, “echitabil,” cât trebuie să câştige fiecare, cât poate păstra fiecare din ce câştigă cinstit, eşti comunist(ă), deci minţi. De fapt, ai vrea să decizi TU cam cât ar fi echitabil să câştige fiecare, după ce ţi-ai tras întâi tu cam cât consideri tu că ar fi echitabil să câştigi tu. Întâi TU, fiindcă te-ai jertfit, luptând eroic, pe feisbuc, pe tuităr – ceilalți, mai vedem. Statul să îţi dea mai întâi ție fix ce vrei TU, echitabil. Tu și arborele tău genealogic, desigur. De pildă, echitabil ar fi să te pună statul PE TINE şef(ă), care TU ai fi mult mai bun(ă), fiind anticorporatist(ă), dar totuşi corporatist(ă), că iPhoanele şi iCeasele şi laptoapele alea cu care socializezi pe net nu sunt gratis. Da, ipocrizia există.

Niet

Nu, oamenii nu sunt răi. Nu, oamenii nu sunt buni. Sunt exact atât de buni sau atât de răi pe cât aleg să fie, în funcţie de ce înţeleg ei că e bine sau e rău. Nu, morala nu e relativă, ci absolută. Nu, manipularea nu este percepută ca atare de victimele ei. Motiv pentru care îi şi cad victime. Nu, iadul continuă să fie pavat cu bune intenţii. Sunt şi lucruri care, structural vorbind, nu se pot schimba. Nu, americanii nu sunt idioţi că scot petrol şi gaze de şist prin fracturare hidraulică. Sunt mai prosperi. Și independenți energetic, de când cu Trump. Nu, dacă fracturarea hidraulică ar omorî oameni şi ar nenoroci natura, s-ar interzice în America. Nu, Gazprom nu este o companie americană, e din altă ţară. Adică o ţară diferită, exact.

Nu, să baţi câmpii pentru că mulţi bat câmpii şi vrei să atragi demograficul ăla şi să-l extinzi nu e politică editorială, e bătut câmpii. I se spune şi propagandă. Ţeapă cu consecinţe dezastruoase pe termen lung, pentru întreaga societate. Nu, ignoranţa nu este o scuză. Nu, mişcările care se declară nepolitice sunt ABSOLUT politice, urmărind să obţină schimbări politice. Catastrofale, da. Nu, antisistem e tot sistem. Nu, politica „post-materială,“ idealistă, nu există decât în capul celor care şi-au rezolvat problemele materiale, ualei, dar ştiţi cum?, “ghini di tăt,” scăpând de riscul “dematerializării” sub acţiunea diverselor lipsuri materiale (foame etc). De unde şi saltul la politica post-materie. Le mai trebuie doar nişte voturi de la dumneavoastră, ca să stea şi mai beton cu materialul. Da, în loc să se topească, gheaţa polară continuă să se extindă. Urșii polari continuă să se înmulțească. Deşi n-ar avea voie să o facă, din cauza încălzirii globale, temperatura globală continuă să scadă, de vreo douăzeci și doi de ani. De la Soare. Da. LOL. Hai, comunism plăcut!