Proiect falimentar de energie solară

0
2397

Proiectul de producție de energie solară din Medicine Hat a fost inaugurat cu surle și trâmbițe în 2014, dar fanfara a lipsit când echipaje de lucrători au demolat instalațiile săptămâna trecută. Medicine Hat este un oraș din provincia canadiană Alberta, situat la sud-est de Calgary, cu o populație de aproximativ 63.000 de locuitori.

Conceput ca o modalitate de testare a tehnologiei termice solare într-un climat nordic, proiectul a fost afectat de cheltuieli suplimentare debordante care au dus la mărirea costului estimat inițial, de la 9 milioane dolari la 13 milioane. Investiția inițială de 9 milioane a fost împărțită în mod egal între guvernul federal de la Ottawa, fondul provincial de impozitare pe carbon a emițătorilor mari și primăria orașului.

Costurile suplimentare au fost acoperite de primăria orașului și au devenit o povară prea mare pentru visteria municipală. Încercările de a vinde echipamentul achiziționat inițial nu au avut succes.

În schimb administratorul operațional al orașului susține că proiectul a fost de la bun început menit să fie unul demonstrativ, pentru testarea potențialului solar termic din provincie. Iar proiectul a furnizat câteva date valoroase.

„Acest proiect termic solar concentrat a furnizat o mulțime de informații cu privire la aplicarea acestui tip de tehnologie în Alberta și a furnizat o mulțime de informații valoroase care vor sta la baza dezvoltării viitoare a acestei tehnologii, atât în Alberta cât și în străinătate”, a spus Josh Gale.

Spre deosebire de majoritatea proiectelor solare, care transformă lumina soarelui în electricitate, acest proiect termic solar a folosit jgheaburi pentru a încălzi o substanță pe bază de petrol, care era apoi transferată prin conductă în turbina electrică cu abur a orașului.

Primăria anunță demararea proiectului, în 2010


SURSA icon-caret-right   Chat News Today