Îndrumar de stil

Despre categorii

La compunerea unei postări există următoarele categorii care pot fi atribuite postării:

  • Prim Plan: corespunde secțiunii vizuale cu același nume de pe pagina Home. Articole de fond.
  • Radar: corespunde secțiunii vizuale cu același nume de pe pagina Home. Știri.
  • Blocnotes: corespunde secțiunii vizuale cu același nume de pe pagina Home. Sunt articole în general mai scurte (dar pot fi și mai lungi), pe orice fel de tematică. Un blocnotes este un carnet de însemnări.
  • Traduceri: corespunde secțiunii vizuale cu același nume de pe pagina Home. La această categorie setați autorul ca fiind „Traducătorul” (din drop-down-ul intitulat „Author”).
  • Plusvaloare: se bifează dacă se dorește ca postarea să apară pe pagina Home în secțiunea cu același nume. Poate fi ignorată, sau se folosește în combinație cu oricare din categoriile de mai sus.
  • English: corespunde butonului cu același nume din meniul superior de pe pagina Home. Butonul afișează o pagină de arhivă cu toate articolele în limba engleză. Se bifează numai dacă postarea este scrisă în engleză și fără să fie în combinație cu alte categorii.
  • Ducu – politic social: se bifează numai dacă Ducu este autorul postării și dacă postarea are o tematică social-politică. Dpdv vizual corespunde listei „Baza de luate. Și de date.” de pe pagina de autor a lui Ducu. Se folosește în combinație cu una din primele patru categorii.
  • Ducu – restul: se bifează numai dacă Ducu este autorul postării și dacă postarea are orice tematică în afară de social-politică. Dpdv vizual corespunde listei „Absolut WTF” de pe pagina de autor a lui Ducu. Se folosește în combinație cu una din primele patru categorii.

Configurarea stilului de afișare al unei postări

Fiecare din primele patru categorii are un stil de afișare distinct. Acesta trebuie setat din pagina de compunere/editare de articol.

Configurarea se face astfel:

  • Prim Plan: nu trebuie configurat nimic, afișarea corectă este aleasă în mod automat.
  • Radar: sub căsuța unde se introduce textul unei postări se află un număr de bare orizontale care pot fi expandate, iar una dintre ele se numește „Post Settings”. Deschideți mini-ecranul de editare al acestei opțiuni (dacă nu este deja deschis) apăsând pe a treia săgețică din dreapta numelui „Post Settings”. Se deschide un sub-ecran la care prima configurare se numește „Post template”. Selectați a doua variantă de pe primul rând.
  • Blocnotes: la fel ca la „Radar”, dar selectați prima variantă de pe al doilea rând.
  • Traduceri: la fel ca la „Radar”, dar selectați a cincea variantă de pe al doilea rând.

Imaginea reprezentativă

În ecranul de compunere/editare al unei postări poate fi aleasă și o imagine reprezentativă care să fie afișată imediat deasupra sau dedesubtul titlului. Alegeți o imagine pentru orice postare din categoriile Prim Plan, Radar, Blocnotes și Traduceri. (Imaginea selectată la categoria Blocnotes nu apare în postare, ci doar pe pagina Home, pentru a nu avea postări fără imagine reprezentativă la rubrica „Toate articolele”.)

Sugestie: încercați să folosiți imagini nu prea mari în ce privește nu dimensiunile, ci mărimea în Kb. Imaginile prea mari în această privință încetinesc încărcarea unei postări. Recomand să încărcați imagini nu mai mari de 300 Kb. Dacă găsiți o imagine mai mare pe care o doriți să o folosiți, atunci comprimați-o în prealabil, folosind programul de mai jos:

OptimiZilla

Subtitlu de postare

La o postare poate fi introdus și un subtitlu. Pentru un exemplu vedeți articolul The States United by Donald Trump. Aici subtitlul este „Electoral and geopolitical perspective”.

Subtitlul este opțional și numai categoria Prim Plan poate avea subtitlu, restul nu. Se introduce astfel: în ecranul de compunere/editare al postării accesați și deschideți rubrica „Post Settings”, așa cum este descris mai sus. Acolo scrolați în jos până când observați opțiunea „Subtitle”. În dreptul acestei opțiuni există o căsuță de introducere de text și acolo introduceți ceva scurt și cuprinzător.

Specificarea sursei la Radar și Traduceri

La Radar (adică știri) trebuie specificată sursa în finalul postării. Apare astfel:

SURSA icon-caret-right   Washington Times

Pentru a obține acest format copy-paste codul de mai jos în finalul știrii tale și înlocuiește părțile în bold cu datele relevante pentru știrea ta.

<small>SURSA&nbsp;<i class="fa fa-caret-right"><span style="color: transparent; display: none;">icon-caret-right</span></i>&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="https://www.site.com/o-stire.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Nume Sursă</strong></a></small>

Și la Traduceri trebuie specificată sursa în finalul postării. Apare astfel:

ÎN ORIGINAL icon-caret-right    The Danish Mask Study

Pentru a obține acest format copy-paste codul de mai jos în finalul traducerii tale și înlocuiește părțile în bold cu datele relevante pentru traducerea ta.

<small>ÎN ORIGINAL&nbsp;<i class="fa fa-caret-right"><span style="color: transparent; display: none;">icon-caret-right</span></i>&nbsp;&nbsp;&nbsp;<a href="https://www.site.com/originalul.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer"><strong>Nume Original</strong></a></small>

Dacă acest lucru pare prea complicat, atunci specificați sursa pur și simplu scriind în finalul postării:

SURSA: Nume Sursă

sau

ÎN ORIGINAL: Nume Sursă

… înlocuind „Nume Sursă” cu numele real al sursei și specificând link-ul către original.

Etichete

Categoriile ajută la organizarea materialelor de pe site în grupuri structurale mari, pe când etichetele ajută la organizarea în grupuri tematice restrânse. Deocamdată există următoarele etichete:

Africa – Alegeri SUA 2020 – Brazilia – Brexit – Canada – Capitalism – China -Coronavirus – Creștinism – Cultură/Civilizație – Donald Trump – Ecologie – Energie – Feminism – Fotbal – Franța – Germania – Hong Kong – Iran – Islam/Islamism – Israel – Joe Biden – LGBT – Lifestyle – Marea Britanie – Mass-media – Migrație – Militar – Polonia – România – Rusia – Socialism/Comunism – Uniunea Europeană – Încălzirea Globală – Știință/Tehnologie

La acestea pot fi adăugate altele. O etichetă nouă ar trebui să fie definită astfel încât să fie utilizabilă și în viitor. Deocamdată sunt 36 de etichete. Ar fi bine să nu depășim 50, sau un număr pe aproape, altfel devin prea multe pentru a mai întreține interesul cititorilor.

La setarea unei etichete căutați să folosiți pe cât posibil din cele existente.