Guvernul federal german aprobă un miliard de euro pentru „lupta împotriva Dreptei”

0
2311
Statuia lui Karl Marx din Trier, donată de partidul comunist chinez și dezvelită în 2018. SPD înseamnă Sozialdemokratische Partei Deutschlands (partidul social-democrat din Germania), partid aflat în coaliția de guvernare împreună cu creștin-democrații.

Guvernul federal german a convenit miercuri 25 noiembrie asupra unui pachet de măsuri în valoare de un miliard de euro pentru „lupta împotriva Dreptei”. Proiectul ar trebui să contribuie la „înțelegerea mai bună a cauzelor extremismului de Dreapta și ale rasismului, să ofere răspunsuri din partea unui stat puternic la acțiunile extremiștilor de Dreapta și să consolideze promovarea societății civile democratice”, a anunțat guvernul federal.

Fondurile, în valoare de aproximativ 250 milioane de euro pe an, sunt planificate pentru perioada 2021-2024. „Catalogul de măsuri ia în considerare opiniile reprezentanților societății civile, în special cele ale organizațiilor de migranți, ale mediului academic și ale statelor federale.” Așa s-a declarat cu ocazia audierilor din ședința de miercuri a comitetului împotriva extremismului de Dreapta și rasismului.

Comisia a decis de asemenea, potrivit grupului parlamentar SPD din Bundestag, să numească un comisar federal împotriva rasismului, să înlocuiască termenul „rasă” în Legea Fundamentală și să criminalizeze insultele antisemite și rasiste. Ministrul federal al afacerilor familiei, Franziska Giffey (SPD), a anunțat că, prin aceste măsuri, a fost eliberată calea pentru o „lege defensivă de promovare a democrației”.

Cancelarul Merkel și ministrul Giffey sunt de acord: eforturile trebuie sporite.
Guvernul a justificat inițiativa deoarece „este necesară o mai mare conștientizare a rasismului ca fenomen social general”. Cancelarul Angela Merkel (CDU) a fost de acord cu miniștrii implicați că „lupta împotriva extremismului de Dreapta și a rasismului trebuie intensificată”.

Germania este o țară a diversității. „Extremismul și rasismul de Dreapta, antisemitismul, ostilitatea față de musulmani și toate celelalte forme de dușmănie legată de alte grupuri umane nu-și au locul în Germania.” Ministrul de externe Heiko Maas (SPD) a lăudat acordul. „Lupta împotriva extremismului de Dreapta are nevoie de măsuri concrete – și costă, de asemenea, bani. Vrem să punem la dispoziție un miliard de euro până în 2024. În acest fel îi susținem pe toți cei care luptă atât de neobosit pentru a se asigura că extremismul de Dreapta nu prinde rădăcini în democrația noastră”, a scris el pe Twitter.

Aproximativ 60 de asociații și organizații, în cea mai mare parte de Stânga, au trimis o scrisoare deschisă comitetului parlamentar împotriva extremismului de Dreapta în perioada premergătoare ședinței de miercuri. Fundația Amadeu Antonio și organizația New German Media Makers au cerut, împreună cu alte organizații, sprijin financiar continuu din partea guvernului federal.

Fundația Amadeu Antonio a fost înființată în 1998 și este numită după Amadeu Antonio Kiowa, un angolez care a fost ucis în 1990 de un grup de neo-naziști. Printre fondatorii organizației se numără și Anetta Kahane, cetățean al RDG până la reunificare și fostă informatoare STASI. New German Media Makers este o organizație înființată în 2008, cu scopul de a instrui și promova jurnaliști din rândul imigranților. Organizația militează pentru diversitate sporită în presa germană și în 2016 a inițiat mișcarea „No Hate Speech Movement Germany”.

În scrisoarea deschisă se menționează: „Să clarificăm: forma anterioară de sprijin pentru democrația societății civile este demotivantă și, fără o bază legislativă, compromisul guvernamental convenit până acum rămâne lipsit de substanță.” Prin urmare, se motivează în scrisoare, este necesar un „Act de promovare a democrației” cât mai curând posibil.

Mai multe organizații se plânseseră deja de la începutul anului de un sprijin insuficient din partea guvernului federal. Fondurile pentru programul „Democrație în direct” de la Ministerul Federal pentru Afacerile Familiei nu au fost majorate și au rămas plafonate la 115 milioane de euro anual. Datorită acestui lucru s-ar fi putut pierde locuri de muncă în cadrul unor asociații, în special de Stânga. În cazul Berlinului a intervenit guvernul local al landului.

SURSA icon-caret-right   Junge Freiheit