Districte din Georgia descoperă voturi neluate în seamă

0
2071

Marți 17 noiembrie, într-un district din Georgia – al doilea până acum – s-au descoperit numeroase voturi care nu fuseseră incluse anterior în rezultatul alegerilor, dar voturile suplimentare nu vor schimba rezultatul general al cursei prezidențiale, a declarat biroul Secretarului de Stat.

Cu ocazia unei renumărări manuale a voturilor din cursa prezidențială, solicitată de un audit mandatat legal pentru a se verifica acuratețea noilor mașini de votare, a fost descoperită în districtul Fayette, la sud de Atlanta, o cartelă de memorie ale cărei date nu fuseseră încărcate, a declarat Gabriel Sterling, un înalt oficial din biroul Secretarului de Stat.

Cele 2.755 de voturi descoperite pe cartela de memorie nu sunt suficiente pentru a răsturna avansul lui Joe Biden în acest stat. Defalcarea voturilor nenumărate a rezultat în 1.577 pentru Trump, 1.128 pentru Biden, 43 pentru libertarianul Jo Jorgensen și șapte pentru independenți, a afirmat Sterling.

În alt caz de revizuire a voturilor din Georgia, admis de autorități luni 16 noiembrie, au fost găsite peste 2.500 de buletine de vot în districtul Floyd. Autorităție au declarat că aceste buletine de vot au eludat numărătoarea oficială deoarece nu fuseseră scanate anterior.

Ambele districte vor trebui să își recertifice rezultatele, iar diferența dintre Trump și Biden va fi de aproximativ 13.000 de voturi în favoarea lui Trump la nivelul acestor două districte, atunci când vor fi contabilizate voturile care anterior nu au fost numărate, a mai spus Sterling.

La aceste renumărări manuale s-a lucrat începând de vineri. Legislația statului Georgia lasă la latitudinea Secretarului de Stat să decidă care alegeri sunt supuse unui audit [în Georgia s-au ținut nu numai alegeri prezidențiale, ci și alegeri pentru legislatura locală și alte funcții]. Secretarul de Stat Brad Raffensperger a selectat cursa prezidențială pentru audit și a declarat că diferența mică între cei doi candidați înseamnă că auditul necesită o renumărare manuală completă.

Cele două districte au disponibil până miercuri 18 noiembrie, la miezul nopții, pentru a finaliza numărătoarea manuală. Secretarul de Stat a declarat inițial că rezultatele renumărării vor fi certificate direct de autoritățile statului Georgia. Dar Sterling a declarat marți 17 noiembrie că autoritățile de stat vor certifica în schimb rezultatele atestate la nivel de district.

Odată ce rezultatele sunt certificate, dacă marja dintre candidați nu depășește 0,5%, atunci candidatul care pierde poate solicita o renumărare pe întreg statul. Acest lucru se va face folosind scanere care citesc și contorizează voturile, iar cheltuielile vor fi suportate de stat, a declarat Raffensperger.

Oficialii electorali din Georgia au apărat în mod constant integritatea numărătorii de voturi din acest stat și au declarat că auditul este de așteptat să confirme rezultatele de până acum. Ei au recunoscut că ar putea exista nereguli – persoane care votează de două ori, sau persoane care votează în ciuda faptului că nu sunt eligibile – și s-au angajat să investigheze orice caz.

„Nu am observat fraudă electorală pe scară largă”, a spus Sterling. „Știm că vom avea și voturi ilegale, dar acestea vor fi câteva sute, nu într-un interval care să ajungă la 12.929”.

Associated Press (AP) nu a declarat un câștigător în Georgia, unde Biden îl conduce pe Trump cu 0,3%. În Georgia nu există o lege care să declanșeze în mod automat renumărarea voturilor, dar legislația statului îi acordă această opțiune unui candidat dacă diferența cu care pierde este mai mică de 0,5%. Este practica AP de a nu anunța un învingător într-o cursă care ar putea fi supusă unei renumărări.

Tot marți, 17 noiembrie, Raffensperger a anunțat că un audit aleatoriu al unui eșantion din noile mașini de vot din Georgia nu a găsit dovezi de piratare sau manipulare. Raffensperger a solicitat săptămâna trecută firmei Pro V&V, un laborator de testare din Alabama, să întreprindă acest audit, a declarat biroul său într-un comunicat de presă. Compania „nu a găsit nicio dovadă a manipulării mașinilor de vot”.

„Ne bucurăm, dar nu ne mirăm că auditul mașinilor de vot ale statului a fost un succes”, a mai spus Raffensperger în comunicat.

Noile mașini pe care statul le-a cumpărat anul trecut de la Dominion Voting Systems și care au costat peste 100 milioane dolari includ aparate de vot cu ecran tactil care imprimă buletinele de vot pe hârtie și care sunt apoi citite și tabulate de scanere.

Auditul a fost efectuat pe un eșantion aleatoriu de mașini de vot din districtele Cobb, Douglas, Floyd, Morgan, Paulding și Spalding. Echipamentul testat a inclus mașini de vot cu ecran tactil, scanere de secție și scanere pentru voturi primite prin poștă.

Compania de audit a scos software-ul și firmware-ul din echipament, pentru a verifica dacă software-ul și firmware-ul sunt cele certificate pentru utilizare de către biroul secretarului de stat, se arată în comunicat.

Pro V&V este un laborator de testare a sistemelor de votare, certificat de Comisia de Asistență Electorală din SUA, care stabilește reglementări pentru gestionarea și certificarea alegerilor din SUA.

Câștigătorul final al statului Georgia obține 16 voturi din partea comisiei de electori.


SURSA icon-caret-right   Washington Times