În lupta cu tradiționala caniculă de iulie, este imposibil să nu fi observat următoarea schimbare: băuturile răcoritoare în sticle de plastic au acum capacul atașat de sticlă. Am spus „imposibil să nu fi observat”, pentru că nu se poate să nu fi experimentat măcar una din consecințele acestei inovații, printre care:

  • Sticla se deschide mai greu – capacul se deșurubează și înlătură de pe gâtul sticlei mai greu.
  • Încerci să bei omenește din sticlă, nu ca animalul , dar capacul îți întră în nas sau în ochi și lichidul curge pe lângă gură, pe față, pe haine.
  • Încerci să torni lichidul din sticlă într-un recipient fără să-l împrăștii pe lângă sticlă sau pahar, dar eșuezi.
  • Închizi sticla în care ai păstrat lichid pentru mai târziu (ca să nu te deshidratezi sau leșini de căldură) și o pui în geantă numai ca să constați după 5-10 minute că-ți curge geanta deoarece capacul nu se mai poate repoziționa corect și înfileta etanș pe gâtul sticlei.

Totul din cauza inovatoarei bucăți de plastic care ține capacul lipit de sticlă, pe care sfârșești inevitabil prin a o rupe cu draci și lichid vărsat pe tine. Nu, prea calm  nu se poate, pentru că este o lipitură temeinică și procedeul  necesită ceva forță-n mâini;  forță  pe care majoritatea oamenilor nu o are decât în condiții de nervozitate.

Vorbesc din experiență, desigur, și nu doar a mea.

 

Oricum ar fi, personal n-am întâlnit până acum persoană care să nu se fi plâns măcar de una din consecințele acestei inovații.  De unde și fireasca întrebare: căror genii le datorează „mulțumirile”? Și care le-a fost motivul?

 

Ei bine, de data asta vina n-o poartă suspecții de serviciu – Coca-Cola, Nestle sau altă mare corporație producătoare de băuturi îmbuteliate în recipiente de plastic -, ci  geniile Comisiei Europene și o directivă propusă în 2018 și adoptată în 2019, în ciuda tuturor argumentelor și dovezilor care pledau împotrivă. Mai exact:

Deși marile corporații producătoare de băuturi s-au opus acestei idei proaste; deși  au demonstrat cu ajutorul unui studiu-analiză extins realizat de PricewaterhouseCoopers pentru industria europeană a băuturilor nealcoolice (UNESDA) și pentru federația europeană a apelor îmbuteliate (EFBW), analiză din care reieșea că această schimbare va genera costuri financiare și de mediu suplimentare – da, poluare mai multă -, Comisia Ursulei a mers înainte. De ce? Eh, acum să vă țineți de scaun:

Ca să salveze planeta! De cine și de ce anume s-o salveze? De gunoiul constând în capacele sticlelor de plastic care,  nefiind atașate de sticlă, se pierd și nu se mai reciclează! (Really ?)

Și în ce proporție salvăm astfel planeta europeană? Conform analizelor și estimărilor Comisiei, așteptarea este ca gunoiul de pe plajele europene să se reducă cu 10% (sursa, Euronews).

Nu glumesc, ați citit bine, repet: 10% reducere gunoi plastic pe plajele europene (dacă se va întâmpla și asta) contra  costuri semnificativ mai mari de mediu plus costuri de schimbare a procesului tehnologic (care conduc implicit la creșterea prețului) pe tot continentul  – pe tot, da, nu doar în țările UE, veți afla în continuare de ce. Nu mai vorbim de celelalte inconveniente și de nervii consumatorului, pentru că poporul (consumator) n-a contat niciodată pentru geniile politicii europene.

Deci nu doar în țările UE, ci pe tot continentul se aplică norma, pentru că marile corporații vânzătoare de băuturi astfel ambalate nu-și permit să utilizeze două tipuri de ambalaje pentru același produs – nici consumatorii nu și-ar permite creșterea de preț care să acopere costul menținerii diferenței. Așa se face că nici țările non-UE (de exemplu Marea Britanie) nu sunt scutite de această deosebit de inteligență schimbare, deși pentru ele directiva europeană nu mai este obligatorie.

Soluția? Niciuna cu finalitate rapidă – sau vreodată.  Marile corporații au investit deja în această schimbare impusă legislativ acum 5 ani, pentru că altfel nu mai puteau vinde în UE, o piață de sute de milioane de consumatori.

Iar guvernele naționale din statele membre, obligate să transpună în legislația internă directivele Comisiei,  degeaba s-ar mai opune acum (trebuia s-o facă la timp), pentru că grosul pieței e umplut de produsele marilor corporații, și să te pui de-a curmezișul Bruxelles-ului pentru câțiva producători locali de băuturi sau ambalaje de plastic nu cred că rentează (cu regret o spun). Lăsând la o parte faptul că puține guverne naționale de state membre s-au opus sau se opun vreodată politicilor mult mai dăunătoare ale Bruxelles-ului.

Prin urmare, vrem-nu vrem, pe acest continent, indiferent că ne aflăm într-o țară UE sau non-UE, de acum încolo vom plăti mai mult pentru multe băuturi răcoritoare și apă – schimbarea costă -,  în timp ce ne vor întra în nas și ochi noile capace, și vom vărsa pe noi și pe lângă noi lichidul,  pentru ca finalmente să smulgem capacul. Carevasăzică degeaba directiva.

Totul mulțumită geniilor care conduc la groapă, în multe alte feluri, Uniunea.

Ceva ar fi, totuși, de făcut cu privire la dăunatoarele direcții politice și directive UE. Nu, nu părăsirea Uniunii. După cum puteți observa pe caz concret,   din multe motive  – care încep cu relațiile politico-economice regionale inevitabile, și se termină cu calitatea jalnică și ideile proaste evitabile ale propriilor guvernanți -,  Brexit n-a folosit  cetățenilor Marii Britanii. Atunci ce ar folosi tuturor europenilor?

Ei bine, în primul rând ar trebui ca europarlamentarii și ceilalți reprezentanții aleși ai țărilor europene să-și pună odată mintea la lucru în direcția reducerii semnificative, atât în țările lor, cât și la nivelul Uniunii, a numărului de reglementări. (Dacă nu de altceva, măcar pentru că e de bun simt probabilistic că numărul imbecilitătilor normative crește sau scade direct proporțional cu numărul total de acte normative – demult prea mare.) În acest sens, ar putea începe de exemplu  cu reducerea salariilor, personalului și puterilor normative ale acestui uriaș și păgubos aparat birocratic „comunitar”, sufocat de nealesi și de incompetenți.

Da, știu, mai e mult până departe. Sau nu? Cine știe …Între timp am mai smuls un capac de la gâtul unei sticle de Cola Zero, odată cu mulțumirile cutumiare dedicate birocraților europeni.

 

Suportul publicului nostru, inclusiv cel financiar, este esențial pentru menținerea și dezvoltarea paginii Acidmedia. Orice donație este binevenită. Vă mulțumim!
Donează aici