Atentat asupra unui tren din Seattle

0
2077
Ellen Reiche

Două persoane arestate pe liniile ferate BNSF de lângă Bellingham, districtul Whatcom, au fost acuzate de atac terorist și alte violențe împotriva unui transportator feroviar și au apărut recent într-o curte de instanță federală, a anunțat procurorul american Brian T. Moran. Samantha Brooks, în vârstă de 27 ani, și Ellen Reiche în vârstă de 23 ani, amândouă din Bellingham, statul Washington, au fost arestate sâmbătă seara în Bellingham deoarece ar fi plasat un „șunt” pe șine. Un șunt perturbă curentul electric de nivel scăzut care circulă pe șine și poate dezactiva diverse caracteristici de siguranță.

„Începând din ianuarie au existat 41 de incidente implicând șunturi plasate pe șinele BNSF în districtele Whatcom și Skagit – provocând defecțiuni ale instalațiilor de protecție la intersecția cu unele șosele, interferând cu sistemele automate de frânare și, într-un caz, provocând aproape deraierea unor vagoane cu substanțe chimice periculoase”, a declarat procurorul american Moran. „Aceste atentate pun în pericol comunitatea noastră. Îi felicit agenții de la Vama și Protecția Frontierelor, FBI, poliția BNSF și partenerii de stat și locali care au acordat prioritate opririi acestei conduite criminale.”

Potrivit plângerii penale, divizia de Joint Terrorism Task Force a FBI investighează plasarea de șunturi pe șinele BNSF începând din 19 ianuarie 2020. Șuntul este format din sârmă și magneți care sunt întinși între șine, perturbând sistemele care indică dacă se apropie un tren. În zece situații șunturile au fost plasate în proximitatea locațiilor unde șina de cale ferată se intersectează cu o stradă, astfel încât vehiculele care ar fi încercat să traverseze calea ferată nu ar fi putut fi avertizate de sosirea iminentă a unui tren. În noaptea de 11 octombrie 2020 mai multe șunturi au fost plasate în trei locații diferite din districtele Whatcom și Skagit. Acestea au declanșat un sistem de frânare automată la un tren care transporta materiale periculoase și flamabile. Frâna de urgență a determinat apoi o porțiune a trenului să se deculpeze de locomotivă. Decuplarea are potențialul de a provoca deraierea vagoanelor cisternă cu gaz inflamabil într-o zonă rezidențială.

La scurt timp după ce au fost descoperite primele șunturi, în ianuarie, a fost publicată o revendicare pe un site anarhist.

„Această revendicare de responsabilitate afirmă că atentatul a fost realizat în solidaritate cu triburile nativilor americani din Canada, care urmăresc să împiedice construirea unei conducte de petrol în Columbia Britanică și cu scopul expres de a întrerupe operațiunile BNSF și aprovizionarea pentru construcția conductei”, spune plângerea penală.

Ellen Reiche lucrează ca mentor pentru Wild Whatcom, o organizație care angajează copii și familiile lor în programe de explorare a naturii pe tot parcursul anului. De asemenea, ea a lucrat ca naturalist pentru excursiile organizate de Outer Island Excursions în localitatea Anacortes din statul Washington, ca instructor de schi la muntele Baker din Bellingham, ca asistent principal de parc la Sucia Island State Park, ca lucrător de servit clienții la Aramark, ca tehnician de control al calității pentru fermele Enfield și ca organizator adjunct în teren pentru Partidul Democrat din statul Washington.

Sâmbătă seara, 28 noiembrie 2020, poliția BNSF a observat pe camerele de supraveghere video două persoane îngenunchiate pe șinele de tren, lângă o intersecție cu un drum rutier din Bellingham. Adjuncții șerifului din Whatcom s-au deplasat la fața locului. Cele două persoane au fost reținute pentru încălcarea legii și a fost găsit un șunt pe șinele din apropierea locului în care acestea fuseseră observate. Inculpatele aveau asupra lor o pungă de hârtie care conținea sârmă, un burghiu cu cap de perie și mănuși de cauciuc. Sârma era similară cu cea folosită în alte incidentele de șuntare. Șuntul plasat pe șine ar fi interferat cu bariera de trecere a căii ferate de la Cliffside Drive, din Bellingham.

Atacul terorist asupra unei instalații feroviare se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare și o amendă de 250.000 dolari.

Jenny Durkan, primarul orașului Seattle și membru al Partidului Democrat, a transmis următorul tweet în iunie, ca răspuns la criticile președintelui Trump în legătură cu activitățile de jaf și perturbare a ordinii publice permise în orașul pe care îl conduce.

SURSA icon-caret-right   Breaking 911