A crescut migrația ilegală la granița SUA-Mexic

0
2154

Autoritățile americane grănicerești au oprit peste 69.000 tentative de intrare ilegală dinspre Mexic în octombrie anul curent, a șasea creștere lunară consecutivă și cel mai înalt nivel din iulie 2019.

Trecerile ilegale de frontieră în SUA cresc și se înscriu pe o tendință ascendentă, la fel și numărul confiscărilor de droguri. Mark Morgan, comisarul vamal și de protecție a frontierelor (CBP), spune că unul dintre motivele acestei creșteri constă în înrăutățirea condițiilor economice din țara vecină. El a mai declarat că un alt motiv ar putea fi relaxarea politicilor de securizare a frontierei sub o posibilă administrație Biden.

Agenții de patrulare și CBP spun că s-au înregistrat 69.000 treceri de frontieră neautorizate în octombrie, față de aproximativ 58.000 în septembrie anul curent și 45.139 în octombrie 2019. Sechestrele de heroină au crescut cu un îngrijorător 132% comparativ cu septembrie anul curent, în timp ce sechestrele de cocaină au crescut cu 58%.

Creșterea din octombrie a inclus peste 4.500 de părinți și copii care călătoreau ca familii și mai mult de 4.600 copii care călătoreau fără părinți – supranumiți „copii străini neînsoțiți”, sau UAC – prinși de agenții de frontieră în timp ce încercau să se strecoare în SUA.

Numărul copiilor neînsoțiți este cel mai mare din vara anului 2019, când fluxul migranților din America Centrală atinsese 81.777 persoane în iulie 2019. Creșterea din prezent este considerată drept o avertizare în ce privește înrăutățirea situației pe viitor. Luna noiembrie pare să confirme acest ritm sumbru.

S-a înregistrat de asemenea, din martie, un număr ridicat de treceri repetate ale acelorași persoane, de când autoritățile americane au început să-i expulzeze pe cei care intră ilegal în districtele de la graniță sub un pretext legat de pandemie, dar fără posibilitatea de a solicita azil. Mexicanii și numeroase persoane provenind din America Centrală sunt trimise înapoi în Mexic, marea majoritate în termen de două ore.

Rata de recidivism – sau procentul de persoane prinse care au încercat cel puțin o trecere frauduloasă de frontieră în anul precedent – a fost de 37% pentru cei expulzați din martie până în septembrie anul curent, potrivit CBP. Mulți erau adulți mexicani care călătoreau singuri.

Biden a promis să pună capăt numeroaselor restricții de azil introduse sub președintele Donald Trump, inclusiv politica de a-i determina pe solicitanții de azil să aștepte în Mexic rezultatele audierilor instanței de imigrare din Statele Unite. El nu a spus dacă va extinde puterile speciale ale guvernului federal, legate de pandemie, în scopul expulzării celor fără posibilitate de a solicita azil.

Administrația Trump a construit 645 kilometri din zidul de frontieră promis la granița cu Mexic și este foarte posibil să atingă obiectivul de 724 kilometri până la sfârșitul anului, a declarat Robert Perez, subcomisarul CBP.

Biden a declarat că el va înceta construcția zidului. De asemenea a spus că, în cazul în care va fi confirmat drept președinte, el va opri deportările și va anula multe dintre politicile de frontieră care au contribuit la încetarea creșterii migranților în ultimul an.

„Nu vă faceți iluzii, acest lucru va da un semna clar că granițele noastre sunt deschise”, a spus dl Morgan. „Veți fi martori la o criză care va face ca criza de anul trecut să pară joacă de copii. Puteți fi siguri de aceasta.”


SURSA icon-caret-right   Washington Times   NBC San Diego